KÜFÜR ÜZERİNE TEZLER 1

Küfür Arapça kufr kelimesinden dilimize iltica etmiş bir kelimedir. Aslen Arap’tır ama Arabistan’dan gelip Yozgat’a yerleştiği için Yozgatlı sanılır. Ama değil aslen Arap. Türk dilinin yetkili kurumu “Sövmek için söylenen söz sövgü” olarak belirtmiş bu kelimenin anlamını. Ama pek bir eksik olmuş bu tanım. Sövgü olduğu gibi sevgi de belirtir küfür pek tabii. Özellikle çok yakın arkadaşlar birbirlerine sevgilerini küfrederek anlatabilirler. Bunu yapanların sayısı hiç de az değil. Küfür aynı zamanda bir mizah öğesi ya da şaka malzemesi de olabilir pek tabii. Pek çok farklı mecradan hayatımıza giren bu hazreti küfür aynı zamanda bir ölçektir.


- Neyin ölçeği?
- Skimin ölçeği!



Küfürle ilgili yazınca terazinin topuzu biraz kayıyor pek tabii. Evet küfür bir ölçektir. Arkadaşlık ölçeği. Küfür arkadaşlığı ölçer demiyorum, arkadaşlıkta samimiyetin bir ölçütüdür. Nasıl olduğunu anlamak için önce arkadaşlık kurumunun iç dinamiklerine göz atmak lazım. Farklı sosyal statülerden, farklı meslek ve meslek gruplarından, farklı siyasi görüşlerden, milletlerden, farklı zevklere sahip insanlar arkadaş oluyorlar pek tabii. Demek ki yukarıda saydıklarımdan hiçbiri arkadaşlık konusunda belirleyici unsur değil. Etkendir mutlaka ve ilişkilerde belli oranlarda söz sahibidir ama arkadaşlıktaki samimiyeti belirleyen şey bunlardan hiçbiri değildir. Arkadaşlıkta samimiyeti belirleyen şey küfürdür. Şimdi bazılarınızın aklından şuna benzer şeyler geçiyor mutlaka.


Ne alakası var insanlarla samimi olmak için küfürleşmek mi lazım?


Ne alakası var lan küfretmeden arkadaş olunmuyor mu?


Lan ne alakası var amk samimi olmak için illa ana bacı düz mü gitmek lazım?



Böyle düşünenler yanlış düşünüyor çünkü küfür arkadaşlıkta samimiyetin bir ölçütüdür derken söylemek istediğim şey samimi insanların birbirine küfür ettikleri değil, benzer ve birbirine yakın miktarda küfür ettikleri. “Ne alakası var” düşüncesini ben yukarıda üç ana seviyede belirttim. Bu çok daha detaylandırılabilir, araya farklı küfür seviyeleri eklenebilir pek tabii. Ama genel olarak siz bu üçlü içinde neredeyseniz yani hangi seviyedeyseniz yakın arkadaşlarınız da aynı seviyededir. Günlük konuşmalarda sarf ettiğiniz küfür miktarı, sizin küfür seviyenizdir ve genellikle insanlar birbirlerinle aynı ya da yakın küfür seviyesindeki insanlarla daha iyi anlaşırlar pek tabii. Misal 3küfür/100kelime seviyesindeki bir adamla, 85küfür/100kelime seviyesindeki bir adamın arkadaşlıklarının belirli bir noktadan ileri gitmesi zordur. Bu şu demek; ancak tuttuğu takım yenilirken bariz şekilde taraf tutan bir hakemin cinsel tercihi üzerine spekülasyon yapabilecek kadar küfür eden bir adamla, hemen her cümlesinin sonunda bir şeylere koyan bir adam, aynı takımı da tutsa, aynı partiye de oy verse, aynı tür müziği de sevse de, eşit miktarda para da kazansa, hemşeri de olsa iyi arkadaş olamaz. Ama kadın erkek ilişkilerinde durum biraz daha farklı küfür seviyesi biraz daha gizli özne tadında yaşandığı gibi katsayılar da biraz değişiyor ve farklı cinste insanlar hangi küfür seviyesinde olursa olsun birlerinin yanında daha az küfürlü konuşmaya özen gösteriyorlar. Farklı cinsten insanlarda küfür seviyesi katsayılarla ölçülür. …pek tabii. Örneğin; 35küfür/100kelime küfür seviyesindeki bir erkekle 12,6küfür/100kelime küfür seviyesindeki bir kadın, cinsler arası indekste aynı seviyeye denk gelmektedir. Neticede kadın da olsa erkek de olsa sosyal ilişkilerde yakınlığın bir ölçütüdür küfür. Pek tabii…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder